VÅR STORY

 

Som konsult inom bygg och fastighet i allmÀnhet och med upphandling i synnerhet har mÄnga insikter vaknat till liv och utvecklats i denna förÀnderliga vÀrld.

Framtiden överraskar oss konstant, pÄ sÄ mÄnga omrÄden. Teknologin utvecklas i en rasande fart, ekonomin kan pÄ kort tid orsaka mÄnga förvÄnade miner, uttunnade plÄnböcker och oro, krig kan fÄ ekonomier och kÀnslan av harmoni att raseras, och plötsliga virusutbrott kan stÀnga ner hela vÀrlden.

Ska vi stÀlla om varje gÄng eller ska vi hitta sÀtt som Àr robust och stÄr sig nÀr förÀndringen blÄser in? Min vÀg Àr att skapa en robust grund. För att skapa marginaler, nÀr det verkar som att vi inte har tid och resurser till annat Àn att slÀcka brÀnder.

Houses & Us kom till för att anvÀnda det vi redan har och kan - kunskap och systematik - sÄ det kan frigöras utrymme för nytt. Det hÀr sÀttet att tÀnka ger oss lÀgre kostnader, snabbare processer och mer tid och energi för att göra det som Àr viktigt pÄ riktigt.

 

MER KONKRET

 

Rent konkret har vi nu börjat att utforma digitala kurser som fÄngar det som jag som utbildande konsult alltid skrÀddarsytt frÄn kund till kund. Kurser dÀr 98% av materialet Àr standardiserat och 2% Àr anpassat till kunden. Kurser som nu, i digital form, innehÄller den standardiserade delen och kan anvÀndas av alla organisationer som har behovet, för att sen, om man vill och behöver, lÀgga pÄ det anpassade filtret separat. Plötsligt har vi automatiserat 98%.

En annan aspekt som Houses & Us jobbar med Àr affÀrsmodellerna, de Àr inte vad de Àr, de traditionella modellerna Àr nÀmligen inte bra och det som inte Àr bra ska justeras. En kund ska inte utgÄ ifrÄn leverantörens kostnader, en kund behöver alltid utgÄ ifrÄn det levererade vÀrdet. Bara sÄ kan en ekonomi kÀnnas rÀttvis och i balans. Det mÄste vara win-win för att kvalitet ska kunna fÄ plats och möjlighet att frodas. Bara sÄ kan innovationer utvecklas. Bara sÄ kan de strategiska planerna fÄ rÀtt fokus och framgÄng.

I starten kommer mitt fokus vara att skapa framgÄngsrik mÄluppfyllelse med upphandling som verktyg, formulera effekter som gÄr att mÀta, ge min kunskap till de strategiska planerna - vÀlprioriterat, och vÀlbalanserat. Och pÄ sÄ vis börja lÀgga den robusta grunden för att komma i mÄl.

TILLSAMMANS

 

 

SÄ lÀnge jag kan minnas har jag upplevt att livet blir lÀttare, man fÄr mer gjort, allt blir roligare och man nÄr höjder man inte trodde var möjligt, BARA om man gör saker tillsammans.

DÀrför kommer Houses & Us bli en community, dvs en plattform att mötas, dela kunskap, stÀlla frÄgor, hitta kontakter osv. HÀr ska bygg- och fastighetsbranschen samlas, för att TILLSAMMANS skapa en hÄllbar framtid.

Nu tar vi bygg och fastighet till nya höjder!

JESSICA MOLÉN

Jag Àr civilingenjör i Fastighetsekonomi, frÄn LantmÀteri, KTH och har dessutom forskat pÄ hur införande av förvaltningskunskap i byggprocessens tidiga skeden kan leda till bÀttre skolbyggnader.

Sen lÄng tid tillbaka har jag velat hitta sÀtt för att föra bygg och fastighet nÀrmare varandra, med syftet att skapa förstÄelse, samverkan, bÀttre affÀrer och bÀttre byggnader.

Vi har alla ett samhÀllsansvar att ta, och offentliga verksamheters ansvar strÀcker sig betydligt lÀngre Àn sÄ. DÀrför vill jag jobba för att höja kunskapsnivÄn, samtidigt som vi frigör tid och utrymme genom automatisering och digitalisering. Bara sÄ kan vi bli bÀttre pÄ att tÀnka nytt och göra rÀtt, för att klara alla dessa mÄl som vi mÄste nÄ. Jag riktar mig till alla aktörer inom bygg och fastighet, men jag har ett speciellt fokus pÄ det offentliga. Jag tror det Àr dÀr vi mÄste göra skillnad först och mest, för att andra ska följa efter. Dessutom behöver vi vara rÀdda om de investeringar medborgarna gör genom att betala skatt.